Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie

intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit jezelf komt. Om jezelf intrinsiek te motiveren doe je iets omdat je het leuk vindt, of je wilt graag iets bereiken. Je wordt hierbij niet gemotiveerd door anderen om dit te doen. Bij intrinsieke motivatie ligt het dus echt puur bij jouw zelf. Doe iets wat je leuk vind is hier heel belangrijk. Namelijk als je iets doet wat je leuk vind ga je hier harder je best voor doen. Dit zorgt er dan ook gelijk voor dat je het beste uit jezelf naar boven haalt. Dat komt omdat je iets doet wat je leuk vindt.

 

Werk doen dat je leuk vind

Als jij namelijk iets gaat doen wat je niet leuk. Dan ga je met tegenzin naar je werk en dan is de motivatie niet aanwezig. Bij veel mensen op de wereld speelt dit. Ze doen namelijk werk dat ze niet leuk vinden. Dit komt omdat het wel goed verdiend, ze niet opnieuw willen studeren. En er zijn nog veel meer verschillende oorzaken waarom mensen werk doen wat ze niet leuk vinden. Daarom is het belangrijk om werk te gaan doen dat je leuk vind.

Doelen stellen

Ditzelfde geldt ervoor als je iets wilt bereiken wat je super graag wilt. Als jij namelijk super goed ergens in wilt worden heb je hier veel motivatie voor. Als je dan vooruitgang ziet krijg je nog meer motivatie. Het is dan ook belangrijk om haalbare doelen te stellen. Maar daag jezelf hierbij wel uit. Een voorbeeld hiervan is dat je naar de Olympische Spelen wilt en dat je er alles aan doet om dit te bereiken. Natuurlijk is de kans heel klein en moet je ergens super gaat in zijn om dit te kunnen. Maar dit kan een motivatie zijn voor mensen om door te gaan. Bij vooral grote sport atleten.

Doelen behalen

Die zijn heel erg gemotiveerd bij wedstrijden waar iets te winnen valt. Dit komt omdat ze het allerbeste uit hun zelf willen halen. Ook hebben ze een doel voor ogen die ze willen halen. Dit is een voorbeeld van hoe mensen iets super graag willen en hier alles aan doen om dit te behalen. Maar je hebt dit met alles. Je kunt ook bijvoorbeeld als doel hebben elke dag 3 klanten binnenhalen voor je bedrijf. Als je dan al 2 klanten binnen hebt is je motivatie heel erg hoog om die 3e klant dan ook binnen te halen. Daarom zijn doelen hier erg belangrijk.

Meer Te Weten Komen

Gemotiveerd

Extrinsieke motivatie

motiveer anderen