Wat verdient iemand die werkt in de bouwkunde?

Als je een studie hebt afgerond, of geïnteresseerd bent in het studeren van bouwkunde, dan is het handig om te weten welke mogelijke banen er op je wachten. Hieronder bespreken we mogelijke banen en de salarissen waar je aan kunt denken wanneer je gaat werken in de bouwkunde.

Mogelijke banen

Vacatures die passen bij bouwkunde zijn heel erg breed. Omdat je bij een bouwkundige opleiding alle stappen van ontwerpen tot construeren en bouwen leert, in een breed scala aan vakgebieden. Banen waar je aan kunt denken vallen zowel in de private als publieke sector. Werkvoorbereider, projectcoördinator, projectmedewerker, architect, technoloog of adviseur zijn zomaar een greep mogelijke banen die je als bouwkundige kunt worden. De werkzaamheden die je als bouwkundige kunt hebben lopen uiteen van projecten op kleine schaal, hierbij kun je denken aan plaatselijke projecten zoals een verbouwing of renovaties, tot aan projecten op hele grote schaal zoals bestemmingsplannen of stedelijke verbouwingen. Voordat je teveel nadruk legt op het mogelijke loon dat je gaat verdienen na je opleiding, is het belangrijk om te onthouden dat de verdiensten erg uiteen lopen omdat de opleiding zo breed is.

Werken in de bouwkunde

Nu vraag je je misschien af wat iemand verdient die bouwkunde heeft gestudeerd en in de bouwkundige sector werkt. Gemiddeld zijn de baankansen voor een bouwkundige hoog en vindt iemand die bouwkunde heeft gestudeerd binnen 3 tot 6 maanden een baan. Voor opleidingen die gebruik maken van praktijk stages liggen deze baankansen zelfs hoger. Gemiddeld verdient een startende bouwkundige tussen de €2.500 en €2.800. De gemiddelde bruto lonen hangen niet alleen af van het opleidingsniveau, maar ook van de provincie en stad waar je aan het werk gaat, het niveau van je carrière, het bedrijf waar je werkt en het dienstverband. Een bouwkundig engineer in Nederland verdient gemiddeld tussen de €2.800 en €3.800. Het gemiddelde salaris van een bouwkundig adviseur ligt wat hoger, terwijl dat van een projectleider veel meer fluctueert. Omdat de mogelijke banen zo uiteen lopen, doen de salarissen dat ook. Als je al een specifieke vakrichting in gedachten hebt, kun je online gemakkelijk uitvinden wat de gemiddelde bruto salarissen voor dat type baan is. Ook zijn de doorgroei mogelijkheden binnen de bouwkundige sector.