Warehousing

Warehousing is het opslaan van producten die later verkocht worden of later worden gedistribueerd. Soms wordt een warehouse ook wel een distributiecentrum genoemd. Dit is echter niet helemaal juist: een warehouse is eigenlijk alleen een opslagruimte, terwijl een distributiecentrum ook vaak bedoelt is voor het ontvangen en verwerken van orders, en vaak ook het transport hiervan. Een warehouse is dus alleen een ruimte waar de spullen tijdelijk liggen. 

Warehouses

Warehouses worden gebruikt door bijvoorbeeld fabrikanten, import- en exporteurs, transportbedrijven, groothandels, en zo gaat de lijst nog wel even door. Sommige bedrijven hebben een eigen warehouse, maar vaak huurt een bedrijf een grote ruimte – of een deel hiervan. Door de spullen extern op te slaan, hoeven bedrijven zulke voorraad niet in eigen beheer te houden. Dit kan vaak flink schelen in kosten en ruimte. De soorten producten die worden opgeslagen, kunnen enorm variëren. Zo kan het gaan om producten voor consumenten, maar ook bijvoorbeeld grondstoffen, verpakkingsmaterialen, componenten, et cetera. Kenmerkend voor warehouses is dat ze grote stellingen hebben, waardoor je makkelijk bij de producten kunt. Daarnaast heeft een warehouse ook vaak iets van een vorkheftruck of transportbanden, om de producten makkelijk te kunnen verplaatsen.

Warehousing optimalisatie

Binnen een warehouse moet het systeem natuurlijk lopen als een geoliede machine. De invoer, uitvoer en opslag van de goederen moet zo optimaal mogelijk verlopen. Wanneer je het idee hebt dat dit systeem niet perfect loopt, zou je ervoor kunnen kiezen om met een bedrijf in zee te gaan die dit warehousing proces voor jou optimaliseert. Zulke bedrijven kijken mee in de magazijnactiviteiten, en kijken welke processen er een boost kunnen gebruiken. De mogelijkheden voor het herinrichten van het warehouse kunnen worden onderzocht, maar ook de logistieke processen binnen het warehouse. Na een uitgebreid onderzoek wordt er een toekomstbestendig plan opgesteld, inclusief een kosten/baten analyse. Zo kun je een geïnformeerde keuze maken in welke processen er geoptimaliseerd kunnen worden. Ook de realisatie en de implementatie van deze processen kunnen vaak door zo’n bedrijf uitgevoerd worden. Na deze optimalisatie loopt jouw warehouse weer zoals het zou moeten. Een efficiënt proces werkt voor iedereen een stuk fijner, en kan ook nog eens enorm schelen in de kosten!