Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

De taken van een boekhouder en een accountant lijken erg op elkaar. Zowel een accountants als boekhouders houden zich bezig met de financiële administratie en het geven van financieel advies aan ondernemers en particulieren. Benieuwd wat het verschil nu precies is? Lees dan verder!

Een accountant en een boekhouder: het verschil

Een accountant en een boekhouder worden nog wel eens door elkaar gehaald, omdat de taken die ze uitvoeren ook grotendeels met elkaar overeenkomen. Je kunt voor je financiën en fiscaal advies toch zowel een boekhouder als een accountant inschakelen. Hieronder lees je de verschillen. 

Ben je op zoek naar meer informatie over boekhouders? Op deze website lees je meer en vind je eenvoudig een geschikte boekhouder. 

Verschil in opleiding

Het grote verschil tussen deze twee beroepen is dat de naam accountant een beschermde titel is. Dit houdt in dat een accountant gespecialiseerd is in fiscaal recht en hiervoor een universitaire studie heeft afgerond. Een boekhouder kan zichzelf al boekhouder noemen wanneer hij of zij enkele cursussen over financiën en heeft gedaan. Dit betekent echter niet dat een accountant altijd beter is dan een boekhouder. Er zijn ook veel professionele boekhouders die wel degelijk hoogopgeleid zijn en beschikken over een brede expertise. 

Taken

Naast het verschil in expertise, zijn de functies van deze twee beroepen ook enigszins verschillend. Zo heeft een boekhouder meer een uitvoerende functie, en een accountant heeft over het algemeen een controlerende functie. Hieronder zie je de taken van een boekhouder en de taken van een accountant in een overzicht. 

Werkzaamheden boekhouder: Werkzaamheden accountant:
Boekhouding doen en financiële administratie bijhouden Boekhouding en financiële administratie controleren
Het opstellen van jaarrekeningen Bedrijfsadministratie en jaarrekeningen controleren 
Belastingaangiftes doen en indienen Accountantsverklaringen opstellen
Fiscaal advies geven Fiscaal advies geven 
Complexe vraagstukken oplossen zoals grote investeringen, leningen bij een bank of overname van een bedrijf  Facturen versturen en opstellen, debiteurenbeheer 

Tarieven

Een accountant mag vanwege zijn of haar opleiding een hoger tarief hanteren. Zo liggen de tarieven van een boekhouder tussen de €30,- en €70,- per uur, afhankelijk van het aantal jaar ervaring en de expertise. 

Een accountant kan wel €70,- tot €150,- per uur rekenen voor kleine en gemiddeld grote bedrijven en tussen de €150,- en €300,- voor grote bedrijven.