Welke certificaten moet je hebben als je in de bouw werkt?

Vaak wordt gedacht dat er niet veel vereisten zijn in om in de bouw te werken. Niet iets echter minder waar. Taken die je verricht in de bouw, zoals met hijskranen, lasten en constructies werken, zijn namelijk erg complex. Daarom is er veel opleiding en training nodig om in de bouw te werken. Dit komt terug in de vorm van certificaten die nodig zijn als je in de bouw werkt. Er worden veel cursussen en opleidingen aangeboden om deze certificaten te halen. Zo kun je voor langere tijd een opleiding volgen, maar er bestaan ook 1-daagse cursussen voor bepaalde certificaten. Bijvoorbeeld op www.kap-opleidingen.nl/ kun je vele opleidingen vinden om deze certificaten te behalen. Met deze certificaten op zak kun je vervolgens in de bouw gaan werken.

Vaak heb je een ABVL certificaat nodig

Als je in de bouw bezig gaat met het verplaatsen van lasten waarbij een hijsmiddel wordt gebruikt, heb een ABVL certificaat nodig. Je kan deze behalen door een ABVL cursus van KAP Opleidingen te volgen. Na deze cursus ben je vervolgens in staat veilig lasten aan te slaan en te beleiden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een hijsmiddel dat door een kraanmachinist wordt bediend. Vaak is dan ook het VVL-H certificaat nodig waarmee je lasten met handhijsgereedschappen mag verplaatsen. Beide certificaten kun je halen in een gecombineerd VVL-H en ABVL cursus van KAP Opleidingen.

Iedere verschillende taak vereist een verschillend certificaat

Voor andere specifieke werkzaamheden heb je andere certificaten nodig. Als je bijvoorbeeld veilig met een heftruck wilt rijden, heb je een heftruckcertificaat nodig. Iemand die als hoogwerker wilt werken, heeft vervolgens een hoogwerker certificaat nodig. Verder heb je een reachtruck certificaat nodig, als je van plan bent om met een reachtruck te gaan rijden. Zo zijn er voor specifieke gevallen een specifieke certificaten nodig. Evenals dat je een ABVL cursus van KAP Opleidingen kunt volgen, kun je ook andere cursussen en opleidingen om deze certificaten te behalen.